Punct de vedere cu privire la situatia mamei F.A. cu cei 6 copii din Năvodari, prezentată pe o rețea de socializare

0
1111
asistenta sociala navodari

Referitor la situația numitei F.A, mediatizat pe o rețea de socializare, Direcția Asistență  Socială  face următoarele precizări:

  • Autoritatea locală a sprijinit familia prin acordarea unei locuinței sociale, începând cu anul 2014, oferindu-i posibilitatea numitei  F.A. împreună cu soțul și cei 3 copii să dispună de spațiu de locuit în conditii optime care să contribuie la menținerea unui mediu familial favorabil creșterii și îngrijirii copiilor;
  • De asemenea, familia a primit beneficii de asistență socială, respectiv alocație de susținere a familiei, în perioada 2017 – 2019, ulterior a fost încetat acest beneficiu, întrucât nu mai îndeplinea condițiile necesare acordarii acestei alocații, conform preverilor legale în domeniu, refuzând să comunice informații privind veniturile în vederea continuării acordării alocației de susținere a familiei;
  • Susnumita F.A. a fost informată cu privire la serviciile sociale (Centrul de Zi pentru Copii, Cantina de Ajutor Social) acordate pe plan local, însă nu a depus nici o solicitare în acest sens;
  • Concomitent,  i s-a facilitat accesul la ocuparea  unui loc de muncă, aceasta fiind informată în acest sens și oferindu-i număr de contact al potențialului angajator;
  • Menționăm că minorii au avut acces la serviciile medicale, au fost școlarizați, nu au fost privați de hrană și îmbrăcăminte.

În urma vizitei efectuate în teren, la adresa menționată în postare, am identificat-o pe mama cu patru copii din cei 6 (un băiat de 12 ani se afla la o sora a sa din Năvodari, fiica de 10 ani se află la bunica maternă din Năvodari) așa cum reise din declarația acesteia. În această locație mai locuiește fiica concubinului și tatăl acestuia. Spațiul de locuit este format din două camere și dependințe (baie și bucătărie) utilate și mobilate corespunzător. Menționăm că fotografiile postate pe rețeaua de socializare sunt realizate în afara spațiului de locuit, deși membrii familiei ocupă în continuare spațiul de locuit descris mai sus.

În vederea clarificării situației locative prezente am intentionat să discutăm cu proprietarul imobilului, însă susnumita nu ne-a oferit mai multe informații sau date de contact ale acestuia.

În prezent, se analizează cererea susnumitei pentru acordarea unei locuințe sociale, conform prevederilor legale în vigoare.

Conform Legii 272/2004 privind protecția și promovarea  drepturilor copilului, republicată, responsabilitatea creșterii și îngrijirii copiilor revine în primul rând părinților și, până la aceasta dată, nu au fost semnalate situatii de risc care să conducă la instituirea unei măsuri de protecție specială. De asemenea, mama minorilor a fost informată că trebuie să ne anunțe în momentul în care intervine o schimbare la situația actuală. Vom continua să monitorizăm situația acestora.