Năvodari – oraș turistic!

0
19017

Este cea mai recentă stațiune acreditată pe Litoral și are o dezvoltare fulminantă în ultimii ani, în contextul în care apar zeci de mii de locuri de cazare, în apartamente de vacanță, hoteluri, vile și pensiuni turistice. Mamaia Nord beneficiază din plin de apropierea imediată de stațiunea Mamaia și continuă, în ultimii ani, trendul atragerii de turiști către zona de Cluburi aflată în nordul stațiunii Mamaia, la care se adaugă, în mod bine venit, mii de locuri de cazare în hoteluri și apartamente de vacanță orientate inclusiv către familii cu copii și turiști din toate categoriile de venituri și preferințe. Gradul de ocupare turistică s-a extins, deja de foarte evident de an la an către Mamaia Nord.

       MAMAIA  NORD este o zona turistică aflată în plină expansiune, cuprinsă între stațiunea Mamaia și orașul Năvodari

Plaja

Este pozitionata intr-o zona a litoralului in care plaja este generoasa si acoperita cu nisip fin., Plaja pastreaza naturaletea, liniste si frumusetea unei plaje salbatice. In aceasta zona apa este curata, iar intrarea in apa se face lin, pe un platou care inainteaza aproape 200 de metri in larg fara ca apa sa atinga adancimi de cel mult 2 metri. Caracteristicile acestei plaje o fac potrivita pentru cei aflati in cautarea linistii si relaxarii.

In prezent, in Mamaia Nord sunt deschise mai multe terase, discoteci si baruri. De asemenea, in timpul verii, plaja Mamaia Nord gazduieste concerte si evenimente internationale: The Mission Dance Week (plaja Hanul Piratilor), Mamaia Sensation (plaja Hanul Piratilor), Sunwaves. Avand in vedere distanta mica fata de Mamaia, va puteti bucura de facilitatile de distractie si relaxare ale statiunii: Aqua Magic, Satul de Vacanta, Teatrul de Vara, telegondola, terenuri de sport, cluburi si discoteci etc

De aceea, nu a fost o mirare ca anul trecut și la începutul acestui sezon estival, noua stațiune Mamaia Nord – Năvodari să ajungă cea dea doua destinație de vacanță de pe litoralul românesc, după Mamaia. Dacă în minivacanța de Rusalii gradul de ocupare a fost de 100%, în prezent aproximativ 80% dintre unitățile de cazare sunt pline.

Plaja de la Năvodari a început să fie vizitată an de an de tot mai mulți turiști,in special familii cu copii,amenajata cu sezlonguri si umbrele de soare cu acoperis de stuf, care dau ambianta perfecta de vacanta.

In aceasta zona se pot practica diferite sporturi nautice, cum ar fi windsurfing, surfing si plimbari cu skijetul. De asemenea, exista zona de promenada, terase si restaurante.

– intrarea in mare este foarte lina.

Temperatura medie în Mamaia Nord este de 11°C. În iulie, temperatura ajunge la 30°C, iar în ianuarie scade la 0°C. Vremea este bună pentru plajă începând cu mijlocul lui mai și terminând cu septembrie târziu, când temperaturile medii depășesc 25 de grade Celsius. Apa este caldă până spre sfârșitul toamnei.

  • Cea mai noua statiune turistica la malul Marii Negre
  • Peste 6 km de plaja amenajata
  • Capacitate de cazare = peste 6000 spatii(peste 16000 pesoane)
  • Unitati de cazare din care :
  • Resort – 1 resort
  • Hoteluri  -peste 20
  • Ansambluri rezidentiale
  • Pensiuni

         Stațiune turistică de interes național:

  • Plaja  peste 6 km d plaja amenajata
  • Restaurante pescaresti
  • Promenada
  • Parcuri
  • Fantani
  • Restaurante, Terase, beach bar
  • Concerte in aer liber
  • Evenimente
  • Casa de cultura
  • Stadion
  • Skate Parc
  • Piata de peste
  • Lacasuri de cult

Situat pe istmul dintre Lacul Taşaul şi Lacul Siutghiol, oraşul Năvodari se află la o distanţă de 10 de km de municipiul Constanţa şi beneficiază de o plajă întinsă şi de un climat marin bogat în aerosoli.Suprafaţa administrativă a oraşului Năvodari este de 7031.82 ha.

Orașul Năvodari este situat în zona centrală a județului Constanța, pe malul de sud al lacului Tașaul și pe grindul dintre acesta și lacul Siutghiol. Se află la o distanță de 15 km de municipiul Constanța, având ca vecini la nord – Lacul Tașaul și satulSibioara, la sud – Lacul Siutghiol și stațiunea Mamaia, la vest – comuna Lumina, iar la est – Marea Neagră.

Scurtă Descriere

Oraşul Năvodari s-a dezvoltat în jurul platformei industriale Petromidia, cea mai mare rafinărie din sud-estul Europei. Rafinăria şi întreaga platformă industrială sunt deservite de portul Midia Năvodari proiectat şi construit pentru acest tip de activitate.
De asemenea, în ultima perioadă, oraşul Năvodari s-a remarcat ca un reper turistic şi rezidenţial important la nivel regional. În acest sens, un major punct de atracţie al oraşului Năvodari îl reprezintă complexul de tabere, considerat a fi cel mai mare din sud-estul Europei, cu o capacitate de peste 4800 locuri de cazare.

Istoric

Cele dintâi dovezi ale existenței unor comunități pe pământul Dobrogei aparțin mousterianului (paleoliticului mijlociu, cca 100 000-35 000 î.Hr.). Perioada aceasta corespunde cu sfârșitul celei de-a treia interglaciații (Riess-Wurm) și cu prima parte a glaciațiunii următoare (Wurm), fenomene care au avut urmări importante asupra florei și faunei dobrogene, asupra vieții și activității oamenilor.
În perioada feudală, pe ruinele romano-bizantine de la Cap Midia s-a dezvoltat cetatea Zanauarda, fapt care vine să demonstreze continuitatea locuirii pe teritoriul administrativ actual al orașului Năvodari. Acest lucru indică și o circulație intensă și un schimb activ economic și comercial, folosindu-se căile navigabile marine și scurgerea naturală a lacului Tasaul în mare.
Prima atestare documentară este din timpul administrației otomane, când localitatea apare menționată în anul 1421 cu numele de Caracoium (nume derivat din cuvintele turcești kara și koyum, traduse prin oaia neagră) denumire care a devenit ulterior Carachioi (de la cuvintele turcești kara koy, însemnând „satul negru”).
După obținerea independenței de stat a României în anul 1877, au avut loc schimbări majore în viața social-economică a zonei. În acea perioadă satul Caracoium din plasa Kustenge (Constanța) aparținea la început de comuna Cicârcic (azi, satul Sibioara), apoi de comuna Cogealia (azi, comuna Lumina) figura doar cu 317 familii ce se ocupau cu agricultura, pescuitul, creșterea animalelor și în mai mică măsură cu negustoria și alte meserii.
În anul 1927 denumirea satului Carachioi este schimbata cu aceea de Năvodari, iar după cinci ani, la 15 august 1932, localitatea este recunoscută comună.
Evoluția urbanistică, trecerea de la cadrul rural la structura urbană se produce dupa cel de-al Doilea Război Mondial, mai cu seamă începând din 1949-1950, moment în care dezvoltarea economică și industrială, transformă localitatea într-un însemnat centru muncitoresc.
În anul 1954 începe construcția Uzinei de superfosfat și acid sulfuric (U.S.A.S), care a intrat în funcțiune cu prima linie în 1957, aceasta deschizând drumul industrializării zonei și creșterii numărului populatiei (în anul 1968 populația localității Năvodari depășea 6500 de locuitori). Astfel, prin Legea 2/20 decembrie 1968, localitatea Năvodari a fost declarată oraș, având în subordine administrativă localitatea Mamaia Sat. Procesul de urbanizare a cunoscut o evoluție continuă, rezultând o imagine cu personalitate a localității.
Construcția Combinatului Petrochimic Midia-Năvodari și ulterior a Canalului Poarta Albă-Midia Năvodari a dus la o explozie demografică în anul 1983, când populația a ajuns la 26.000 locuitori.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Năvodari se ridică la 32.981 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 32.390 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (89,46%), cu o minoritate de ruși lipoveni (1,69%). Pentru 6,48% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (88,1%), dar există și minorități de musulmani (1,62%) și romano-catolici(1,13%). Pentru 6,52% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.

Activitatea sportivă în orașul Năvodari este una foarte sporită, orașul având multe cluburi sportive printre care: fotbal, rugby, box, handbal, volei, basket, karate etc. Cel mai titrat club sportiv este CS Năvodari care are în componentă mai multe sporturi precum rugby, box, handbal sau volei și care este reprezentat de clubul de rugby CS Năvodari în Divizia Națională.