Activitatea dedicată Zilei Internaționale a Cititului Împreună

0
1754

Citim împreună, schimbăm lumea!

“Cartea înaripează mintea și inima cu dragostea de omenie şi om.”

Maxim Gorki

Ziua de 1 februarie 2018 este ziua ce marchează “Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI)”, celebrată sub egida “Citim împreună, schimbăm lumea!”  Pentru că nu puteam trece cu vederea o zi atât de importantă, copii de la Centrul de Zi pentru Copii au marcat această zi prin sesiuni dedicate cititului.

În calitate de adulți, ne dorim să insuflăm copiilor dragostea față de lectura și față de cărți, punând astfel preț pe dezvoltarea lor.  Atât cu beneficiarii din ciclul primar cât și cu cei din ciclul gimnazial am organizat sesiune de lecturat împreună, am format o echipă unită și ne-am îndemnat unii pe ceilalți să citim cât mai multe cărți, stimulând astfel lucrul în echipă. În cadrul activității dedicate cititului împreună, atât cadrele didactice cât și copii au citit împreună cărți frumoase în moduri atractive.

Credem cu tărie că atunci când noi, adulții, citim împreună cu copiii, schimbăm lumea! În urma acestei acțiuni, copiii au înțeles că lecturatul îi ajută să își dezvolte cunoștințele, dar și să se exprime mai frumos. Beneficiarul Centrului, C.E., în vârstă de 13 ani, spune că cititul “ne dezvoltă cunoștințele și mintea”, C.R., elev în clasa a VIII-a, ne-a mărturisit că pentru el cititul îl ajută să “ne exprimăm frumos, găsim cuvinte noi pe care nu le cunoaștem și ne ajută la vorbire”, iar  Z. F ne-a mărturisit că prin intermediul cititului “aflăm lucruri noi”.

În cadrul Centrului de Zi ne aflăm la cea de-a doua acțiune dedicată cărților, în data de 5 octombrie 2017 am organizat, cu prilejul Zilei Naționale a Educației, evenimentul “Cartea călătoare” în colaborare cu Școala Gimnazială “Grigore Moisil”, încurajând astfel cititul. Mesajul acțiunii de atunci a fost “Citește tu, apoi dăruiește cartea să fie citită și de altcineva”.

Deoarece copiii de astăzi sunt adulții de mâine, ne dorim să creștem motivația de a citi cât mai mult!