Ziua Mondială a Asistenței Sociale este sărbătorită anul acesta la data de 19 martie, sub tematica “Viitor comun pentru o schimbare semnificativă și transformatoare”. Această zi este o subliniere a rolului transformator pe care îl joacă personalul din asistența socială în generarea de schimbări pozitive și în promovarea comunităților. Aceasta temă își are rădăcinile în agenda globală și subliniază necesitatea ca asistența socială să adopte o abordare inovatoare, condusă de interesul comunității și bazată pe înțelepciune și o coexistență armonioasă cu mediul înconjurător.
Personalul din cadrul Direcției Asistență Socială vine în sprijinul familiilor, persoanelor din comunitate prin evaluarea nevoilor, identificarea problemelor sociale profunde cu care se confruntă fiecare și găsirea unor soluții. Zilnic auzim despre griji generate de venituri insuficiente, lipsa unui loc de muncă, apariția problemelor de sănătate, comportamente suspectate a fi abuzive, vârstnici abandonați în spitale ori în propriile locuințe și multe alte astfel de situații. Rolul nostru este de a avea grijă de oameni. Astfel, printre altele, îi înscriem la medici de familie, ținem legătura cu școala și cu alte instituții care îi pot sprijini, îi ajutăm să depășească unele stări sufletești greu de suportat. Toate acestea se realizează prin aplicarea politicilor naționale și locale, formate din beneficii sociale (suport material și financiar) și servicii sociale.
În cadrul Direcției Asistență Socială sunt licențiate patru servicii sociale, respectiv: Centru de Zi pentru Copii, Centru de zi pentru Persoane în Vârstă, Cantina de Ajutor Social, Unitatea de Îngrijiri la Domiciliu. Prin intermediul acestora se urmărește combaterea excluziunii și marginalizării sociale, realizându-se menținerea în familie a copiilor în familii defavorizate, reducerea și combaterea abandonului școlar, diminuarea situației de sărăcie, creșterea calității vieții vârstnicilor ramași fără sprijinul familiei, a persoanelor cu dizabilități și a altor categorii de persoane aflate în situație de risc.