AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 4 iulie, ora 10 – 5 iulie, ora 10
Fenomene vizate: caniculă și disconfort termic ridicat
Vineri, canicula și disconfortul termic ridicat se vor extinde în toate regiunile. În Dobrogea, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Minimele termice se vor situa în general între 16 și 21 de grade.
Notă: valul de căldură se va restrânge sâmbătă spre jumătatea sudică a țării, iar duminică se va intensifica din nou în toate regiunile.
Recomandări pe timpul caniculei:
- – se evită aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00 – 18:00;
- – se vor purta haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
- – consumați 1,5 – 2 litri de lichide pe zi;
- – a nu se lăsa copii / animalele de companie singuri / singure în autoturisme;
- – deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara;
- – se evită alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
- – nu se consumă alcool (inclusiv bere) deoarece deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
- – mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de căte ori au nevoie;
- – se va cere sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
- – persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
- – pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător;
- – se consumă fructe și legume ( pepene, prune, roșii ) sau iaurt ( echivalentul unui pahar cu apă ) ; echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- – creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.