Atelierul de bună dispoziție ȋn cadrul Centrului de Zi pentru Persoane ȋn Vȃrstǎ

0
1944

Din dorința de a ȋmbunǎtǎți calitatea vieții persoanelor vȃstnice, Primǎria Nǎvodari a creat ȋn cadrul Centrului de Zi pentru Persoane ȋn Vȃrstǎ, un loc special, dedicat socializǎrii persoanelor aflate la vȃrsta pensionǎrii.

Aici, specialiştii centrului sunt deschişi la ideile şi doleanțele seniorilor şi cautǎ permanent sǎ realizeze programe, activitǎți, care sǎ rǎspundǎ nevoilor acestora, respectȃnd, totodatǎ, prevederile Ordinului 2126/2014.

Prin activitǎțile realizate ȋn Centru, ȋntr-un mediu cald şi primitor, seniorii oraşului nostru dezvoltǎ relații interumane de calitate, participǎ activ la viața socialǎ, se simt utili, creativi, se ȋnveselesc si lasǎ deoparte, pentru cȃteva ore pe zi, problemele şi grijile cotidiene… ceea ce ȋi ajutǎ sǎ limiteze sau sǎ depaşeascǎ, mult mai uşor, situații de dificultate sau de vulnerabilitate, care pot apǎrea ȋn viața fiecǎruia dintre noi.

Se previne astfel marginalizarea şi excluderea socialǎ, care poate sǎ aparǎ ȋn aceastǎ etapǎ a vieții şi creşte gradul de incluziune socialǎ.

Deopotrivǎ, femei şi bǎrbați, la o ceaşcǎ de ceai, ȋşi deapǎnǎ zilnic amintiri, cu plǎcere, citesc presa, discutǎ, urmǎresc emisiuni preferate, fac cunoştințǎ cu tehnica lumii modern: cu internetul, laptopul etc.

Alteori, ȋşi folosesc creativitatea şi meşteresc, sub ȋndrumarea unui coordonator, diferite obiecte decorative; din materiale inedite, la care nici nu te-ai gȃndi,  realizeazǎ adevǎrate opere de artǎ ( prin reciclare creativǎ) sau picteazǎ, modeleazǎ, croşeteazǎ, etc…

Si, pentru ca procesul creativ sa aiba o finalitate, o parte din obiectele realizate sunt reunite ȋntr-o expoziție pe care o puteți vedea oricȃnd ȋn cadrul Centrului sau la seratele dansante organizate periodic, de Primǎria Nǎvodari, ȋn cinstea seniorilor din orasul nostru.

Ȋn alte zile, gǎtesc artizanal fel de fel de preparate, salate de cruditǎți, torturi, plǎcinte etc,  dupǎ rețete aduse de ei. Rețetele sunt scrise şi adunate cu grijǎ ȋntr-un caiet, care , la finalul fiecǎrui an se va transforma ȋntr-o CARTE DE BUCATE a C.Z.P.V. Navodari, pe care o vor oferi locuitorilor oraşului nostru la Sǎrbǎtorile de Crǎciun.

Şi…cum o pozǎ spune cȃt 1000 de cuvinte.. vǎ invitǎm sǎ vedeți cȃteva instantanee                       din timpul activitǎților :