Șezătoare literară la Năvodari, pentru promovarea și păstrarea tradiției populare românești

0
2942

Casa de Cultură ”Pontus Euxinus” din Năvodari a găzduit astăzi șezătoarea literară ”În lumea satului oltean pe tărâm dobrogean”. O întâlnire despre tradiții, obiceiuri și spiritualitate, presărată cu multă voie bună și momente artistice deosebite.

Poporul care nu are tradiție își pierde identitatea. Este mesajul pe care ”ambasadorul opincilor” Ilinca Alexandru l-a adus și la Năvodari, unde a vorbit despre meșteșugul care atrage încă sute de tineri și adulți. Asta datorită faptului că mulți dintre ucenicii săi aleg să învațe opincăritul de la distanță, prin intermediul internetului.
Ideea meșterului opincar a fost susținută și de către artistul popular Gabriela Guzu, din Năvodari – promotor al iei tradiționale românești, îndeosebi a celei dobrogene -, care ne-a arătat, prin creațiile sale, cum tânăra generație poate fi atrasă în continuare de tradiții.
În prezența elevilor săi, profesoara de Limbă Română Roxana Filip de la Liceul ”Lazăr Edeleanu” s-a arătat încrezătoare că tinerii știu să ducă mai departe tradiția românească.
Și pentru că biblioteca înseamnă mai mult decât carte, evenimentul de astăzi a fost posibil datorită înfrățirii dintre Biblioteca ”Antim Ivireanul” Vâlcea și Biblioteca ”Pontus Euxinus” Năvodari, care de astăzi sunt mai bogate cu titluri oferite de scriitoarele Zenovia Zamfir – bibliotecar la Biblioteca Județeană Vâlcea, Nastasica Popa, Rodica Rîpeanu și Otilia Ardeleanu.
Mulțumim interpretei de muzică populară Tatiana Mărcoianu pentru momentele artistice oferite, precum și directorului Televiziunii Etalon Vâlcea, Viorel Adrian Cherăscu, și doamnei Sondra Sandu, reprezentanta televiziunii locale Litoral TV, pentru prezența la evenimentul cultural.