Campania IEC ”Cu un zâmbet mai aproape de sănătate”

0
1095

Primăria Orașului Năvodari sprijină Campania IEC ”Sănătate orală”, derulată la nivel național pe parcursul lunii martie 2022.

Sub îndemnul ”Aveți grijă de dinții voștri!”, campania aduce în atenția publică problematica sănătății orale pentru elevii din clasele 0-IV, dar și populația generală, având ca obiective: creşterea numărului de persoane din grupul ţintă informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia.

Mesaje cheie ale campaniei:

  • O gură sănătoasă ajută la protejarea sănătății întregului corp!
  • Gura și corpul nostru sunt mai sănătoase dacă alegem mâncăruri și băuturi sănătoase!
  • Nu uita să periezi pe toate părțile dinților: interior, exterior și suprafețele pe care mesteci!
  • Periază blând, în cercuri mici, pentru 2 minute! Scuipă pasta de dinți, dar nu clăti cu apă imediat după periaj! Aceasta poate îndepărta fluorul, care ajută la protejarea dinților!
  • Medicul stomatolog te ajută să îți menții dinții sănătoși! Mergi la el în mod regulat!
  • Nu mânca după ce ți-ai periat dinții seara!

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale este marcată, în fiecare an, în data de 20 martie – o inițiativă a Federației Internaționale a Dentiștilor.

Conform OMS, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea pot fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. Ziua Mondială a Sănătăţii Orale  aduce în atenția opiniei publice și a profesioniștilor aceste probeleme și promovează intervenții eficiente.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume. Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Constanța, iar suportul metodologic al campaniei este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.