Reprezentanții primăriei Năvodari refuză să accepte ca oraşul să devină groapa de gunoi a Europei

0
964
depozit deseuri navodari

depozit deseuri navodariSituaţie grea pentru reprezentanţii autorităţilor locale din Năvodari. CEDO a dat câştig de cauză firmei care doreşte să construiască o groapă de gunoi industrial la Năvodari. Consilierii locali, alături de viceprimarul Florin Chelaru sunt hotărâţi să demisioneze în bloc, decât să acorde autorizaţia de construire a acestui centru de deşeuri.

Din punct de vedere legal, primăria Năvodari trebuie să acorde autorizaţia de construire în maximum 3 luni de la data comunicării hotărârii de către CEDO. Situaţia este halucinantă în condiţiile în care instanţele din România l-au condamnat pe Tudorel Calapod, fostul primar al Năvodariului la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu chiar în aceasă cauză. Pe lângă cei trei ani şi jumătate de închisoare primiţi de Calapod, în acelaşi dosar a fost condamnat şi Roberto Vicentelli, patronul firmei care urma să construiască depozitul.

De asemenea, societatea civilă din Năvodari este contrariată de decizia CEDO şi ameninţă cu proteste în masă.

În groapa de gunoi ar urma să fie depozitate deşeuri de escavare din minereuri, produse chimice din sulf fosfor şi multe alte substanţe periculoase. Respectiva zona se află la numai 2 kilometri şi jumătate de oraş, iar în cazul unei scurgeri accidentale, atât oraşul cât şi partea de litoral ar fi compromise.

Primăria Năvodari refuză să accepte ca oraşul să devină groapa de gunoi a Europei. Astfel reprezentanți primăriei au cerut deja revizuirea hotărârilor care au stat la baza deciziei CEDO şi suspendarea aplicării sentinţei instanţei europene. Un merit deosebit în stoparea proiectului gropii de gunoi îl are şi primarul Nicolae Matei care s-a opus vehement acestui posibil dezastru.

VEZI VIDEO