Ziua Regalității sărbătorită la Centrul de Zi pentru Copii

0
1335

Ziua de 10 Mai are o triplă semnificație pentru țara noastră. În această zi, românii sărbătoresc la puterea a treia: declararea Independenţei de Stat a României, începutul domniei lui Carol I şi încoronarea primului rege al ţării. Începând cu anul 1866, timp de 81 de ani, 10 Mai a fost Ziua Naţională a României. Însă din 1947, odată cu instaurarea comunismului, sărbătoarea a fost ştearsă din calendar.

Pentru că data de 10 mai este o dată importantă în istorie, fiind ziua în care Carol I a devenit primul rege al Romaniei, împreună cu beneficiarii Centrului de Zi Pentru Copii am trecut în revistă toate realizările făcute de primul rege al țării noastre, Carol I.

Pe lângă cele știute deja, copiii au mai învățat că de la Regele Carol a pornit totul: familia Regală, statul modern, țara independentă și suverană. Ei au înțeles că, mai presus de orice, Regele Carol I a fost îndrăgit de oameni pentru că era onest, bun, a luptat pentru țară și își iubea semenii.

De numele lui Carol, se leagă construirea celui mai lung pod din Europa la acea vreme – podul de la Cernavodă, care a purtat iniţial numele regelui. A construit în munții Carpați, castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării.  Portul Constanţa intră tot în moştenirea regelui, tot el fiind cel care a pus piatra de temelie unicului oraș port la mare din țara noastră.

Dacă în 1866, România nu avea nici un kilometru de cale ferată, în 1914, la moartea Regelui, calea ferată românească atingea o lungime de circa 3.800 de kilometri. Se construiseră în jur de 80 de kilometri de cale ferată pe an. O performanţă cu totul remarcabilă. Epoca domniei lui Carol I a însemnat și modernizarea Bucureștiului, construcțiile realizate în această perioadă fiind încă emblematice pentru arhitectura „Micului Paris”, printre care Banca Națională, Ateneul Roman, Palatul de Justiție si C.E.C.

Dorim ca cei mici să crească cunoscând adevăratele valori morale pe care un om trebuie să le aibă, iar unul dintre cele mai bune exemple este însuși Regele Carol I. Totodată Alteța Sa este dovada reală a câte lucruri minunate se pot realiza prin muncă și respect față de alții, valoare pe care și noi ne dorim să le-o lăsăm moștenire urmașilor noștri!

Pentru că nu am vrut ca această zi să treacă neobservată, beneficiarii Centrului de Zi pentru Copii, au fost pentru o zi Regi și Regine. Aceștia și-au confecționat coroane și le-au purtat cu mare mândrie pe durata întregii zile, activitățile zilnice, dar și temele fiind tratate regește!