ECOvocacy, mecanismul de implicare între societatea civilă, autoritatea locală și tinerii năvodăreni în ceea ce privește protejarea mediului

0
799

Primăria Orașului Năvodari, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu Năvodari, Asociația Tineret pentru Dezvoltarea Durabilă, Circular Ways și Crucea Roșie-Filiala Constanța, fiind și lider de parteneriat, implementează un proiect cu fonduri nerambursabile norvegiene – ECOvocacy. ECOvocacy vrea să promoveze mediul înconjurător și să încurajeze tinerii, să inițieze și dezvolte actiuni în acest sens.

ECOvocacy reprezintă un mecanism de implicare dintre societatea civilă – autoritatea locală și tinerii năvodareni în ceea ce privește protejarea mediului.
De la debutul proiectului și până în prezent, au avut loc workshop-uri tematice cu liceenii pentru a-și dezvolta competențele privind conduita acestora în relația cu mediul înconjurător. Aceste ateliere de lucru au generat idei de proiect care au fost înaintate partenerului Primaria Orașului Năvodari.
Autoritatea locală, prin prezentul proiect, și-a asumat constituirea organismului transectorial CEAS – comunitate-autoritate locală-societate civilă, organism format din 3 reprezentanți ai autorității locale, 50 liceeni năvodăreni și reprezentant ONG. Lunar, au avut loc întâlniri de lucru prin care liceenii au promovat idei de proiect și au analizat propunerile venite din partea celorlați tineri. La final de proiect, din cel putin 20 de idei prezentate, 4 propuneri vor fi selectate și supuse votului Consiliului Local Năvodari, iar ulterior implementate în funcție de necesitatea acestora.
Un obiectiv care a fost îndeplinit în cadrul proiectului a fost schimbul de experiență oferit de partenerul norvegian CIRCULAR WAYS, prin deplasarea în Norvegia a unei delegatii formată din reprezentanti ai tuturor partenerilor implicați, inclusiv liceeni. Astfel, s-a conturat posibilitatea de a prelua modele de bune practici ce pot fi implementate în orașul nostru și în acord cu legislația specifică.
Un alt obiectiv de îndeplinit constă în realizarea unei analize la nivel local privind acțiunile întreprinse în protecția mediului înconjurator. Astfel, a avut loc aplicarea unui sondaj de opinie în rândul tinerilor urmărindu-se responsabilitatea acestora în relația cu mediul înconjurător.
Demarăm un nou sondaj de opinie prin care dorim să participați la completare acestuia, accesând următorul link: https://forms.gle/hQudgYdptpwi7AMa8 . Răspunsurile sunt confidențiale, fără a indica colectarea de date cu caracter personal și vor fi folosite doar pentru a contribui la dezvoltarea de proiecte și/sau acțiuni specifice și a urmări impactul activităților umane asupra mediului înconjurător.
Vă invităm să fim responsabili cu mediul înconjurător și implicați în dezvoltarea orașului nostru.