Românașii Micii Uniri!

0
1614

Data de 24 Ianuarie este considerată de români drept Mica Unire sau Unirea Principatelor Române (Ţara Românească şi Moldova), săvârşită în 1859 sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Chiar dacă aceasta zi este nelucrătoare, beneficiarii Centrului de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă au sărbătorit în avans Mica Unire, așa cum s-au priceput ei mai bine!

Serbarea acestui eveniment de însemnătate istorică deosebită a început cu o mică poveste despre un cântec. Adică despre “Hora Unirii”, din care au înțeles cum un cântec a reușit să însuflețească lupta pentru Unire a românilor – din mai multe țărișoare mici alcatuindu-se o singură țară. Cum puteam să vorbim despre un cântec fără să îl ascultăm? Ei bine nu, așa că am trecut la audiție și marcarea acestui moment prin antrenarea intr-o horă mare.

Au urmat discuții despre cum s-a format țara noastră, am lecturat materiale ce tratează subiectul Unirii de la 1859, am discutat despre costumele populare și despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Copiii au reținut faptul că România nu a fost întotdeauna așa mare și unită. Pornind de la acest amănunt, am învățat că existau trei principate (țări mai mici, pe înțelesul lor): Țara Românească, Moldova și Transilvania.

După aflarea noilor informații, beneficiarii au lucrat o fișa cu tematica zilei de 24 Ianuarie. Profitand de faptul ca astăzi se sarbatoreste „Ziua scrisului de mână”, toate fișele de lucru au fost scrise astfel, simțindu-ne aproape de fiecare literă, indifferent cât de avansată este tehnologia.

Beneficiarii au fost apoi împărțiți pe echipe și au construit un puzzle din cuvinte alcătuind astfel “Hora Cuvintelor”, formând propoziții cum ar fi: “ Unirea se face în fiecare zi”,  ”Unde-i unul nu-i putere la nevoi și la durere ”. Drept recompensă pentru munca lor, copiii au primit diplome.

Pe parcursul întregii zile, atât beneficiarii Centrului de Zi pentru Copii, cât și beneficiarii Centrului de Zi pentru Persoane în Vârstă au purtat în piept, cu mândrie, tricolorul țării noastre.
Știm cu toții ca este din ce in ce mai greu sa păstrăm tradițiile din moși strămoși, dar dorim să transmitem generațiilor viitoare faptul că avem o țară cu o tradiție, un nume care trebuie cunoscut și să îi facem să înțeleagă însemnătatea zilei de 24 Ianuarie!