SUB EGIDA CENTENARULUI UNIRII 1918-2018 18 APRILIE ZIUA INTERNATIONALA A MONUMENTELOR SI SITURILOR ISTORICE

0
1492

In fiecare an, la 18 aprilie ICOMOS – Comitetul International al Monumentelor si Siturilor Istorice celebreaza ziua internationala aprobata in cadrul celei de-a XXII-a Conferinte Generale a UNESCO din 1983.

Aceasta zi ofera posibilitatea ca publicul larg sa constientizeze dimensiunea patrimoniului monumentelor si siturilor la nivel national si mondial si importanta acestora. Totodata este adusa in atentia oamenilor eforturile necesare pentru protectia si protejarea acestui patrimoniu.

Iar in judetul nostru Constanta acesta este marcat in Parcul din cartierul Tomis II care s-a transformat intr-un adevarat parc al artileriei. Pana pe data de 1 decembrie cand vom sarbatori centenarul Marii Uniri, vor fi aduse piese din muzee valoroase, candva, pe campul de lupta. Ele vor fi ale Armatei de uscat si ale Marinei Militare, ele sunt de provenienta franceza si engleza dar si din al doilea razboi mondial, cand am luptat pe frontul de est atunci predominand armament de provenienta germana. Mentionez ca locul nu a fost ales intamplator in Parcul din Tomis II, el a fost candva Garnizoana Regimentului XIII Artilerie.

In parc vor fi amplasate si placi de marmura cu numele militarilor dobrogeni care au savarsit fapte de vitejie, iar aleile vor fi imbogatite cu busturile militarilor eroi.