Lăcașuri de cult

0
3285

{slider BISERICA SF. NICOLAE}

După momentul istoric din 1989, Oraşul Năvodari a cunoscut treptat o dezvoltare şi înflorire deosebite, fapt ce a dus la apariţia unor noi zone locuite. Cum era şi firesc acestea aveau nevoie şi de noi instituţii care să le deservească: şcoală, biserică, spaţii comerciale. În acest sens, prin decizia Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie Petrescu Arhiepiscopul Tomisului, Parohia Năvodari III – Sf. Ier. Nicolae a fost înfiinţată, delegând pe Pr. Pătraşcu Nicu Adrian să se ocupe cu înălţarea noi biserici.
În urma dialogului cu primăria Oraşului Năvodari, condusă la acea vreme de primarul vrednic de pomenire d-ul Ing. Ion Dobre, acesta binevoieşte să acorde în concesiune un teren în suprafaţă de apeoximativ 1500 mp. Având terenul, a fost contactată echipa cea mai nimerită de proiectanţi în persoana Arhit. Teodor Ion şi Ing. Gheorghe Oprea, echipă ce a mai lucrat multe, frumoase şi trainice biserici.
După toate aceste demersuri şi după ce au fost executate lucrări de excavaţie şi compactare a unei perne de loess şi apoi a uneia din piatră a fost pregătită fundaţia. Acestea au primit binecuvântarea şi sfinţirea de la Bunul Dumnezeu prin rugăciunile I.P.S. Sale Dr. Teodosie Arhiepiscopul Tomisului în ziua de 05.06.2005, însoţit fiind de un sobor impresionant de preoţi şi diacon, asistând numeroşi credincioşi, nu numai  din Năvodari dar şi din împrejurimi.
Doi ani şi jumătate au trecut de la acest moment şi până la sfinţirea demisolului acestei biserici, care încă serveşte drept biserică pentru acest cartier până la definitivarea lucrărilor de construcţie şi dotare a părţii superioare, biserica propriu-zisă. Astfel la 05.12.2007 ierarhul locului vine şi, spre marea bucurie a tuturor, chiar în seara ajunului hramului bisericii, este sfinţit demisolul, dat în folosinţă, înmânându-se pr. Pătraşcu Nicu Adrian antimisul bisericii, prilej cu care a şi fost numit şi instalat ca pr. paroh al tinerei parohii.
Primăvara anului 2008 a reprezentat începutul construcţiei propriu-zise a bisericii. Perioada ce a urmat a continuat linia de rodnică colaborare cu Primăria Oraşului Năvodari ca şi până atunci, dar parcă cu o vivacitate mult crescută, asta datorată şi primarului Nicolae Matei, care s-a implicat trup şi suflet în ridicarea oraşului sub toate aspectele şi deci şi în ridicarea acestei biserici care poartă hramul ocrotitorului său. Nu este o întâmplare fericită, cum ar spune unii, ci o mare rânduială de la Dumnezeu şi de la Sf. Ier. Nicolae. Acest lucru se fundamentează, mai cu seamă, pe faptul că în anul 2009, o delegaţie impresionantă, în frunte cu I.P.S. Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, din care au făcut parte pr. Pătraşcu Nicu Adrian şi, pe atunci, diac. Bretea Mihai Gheorghe, slujitori ai acestei biserici, s-a deplasat la Bari în Italia pe cheltuiala personală a acestui iubitor de Hristos şi de sfinţii Săi, d-ul Nicolae Matei. Motivul deplasării: aducerea de acolo, de la mormântul în care se află Sf. Ier. Nicolae, a mirului ce izvorăşte din moaştele sale. De atunci biserica adăposteşte cu multă bucurie mirul Sf. Nicolae, spre folosul tuturor celor ce cu credinţă vin şi se închină.
Lucrările de construcţie se apropie de sfârşit. Biserica cu tencuiala decorativă în lucru şi cu învelitoarea în curs de realizare este deja o frumuseţe, după cum mărturisesc toţi cei ce o văd de departe sau de aproape. Turlele realizate în stil rusesc şi învelite cu o tablă specială sunt impresionante. Tabla este din inox nonferitic, rezistent la salinitate şi aciditate, iar faţa de culoare aurie este tratată cu Nitrat de Titan. Acest tratament nu numai că-i conferă culoarea aurie dar şi un plus de rezistenţă în timp. Aşadar o îmbinare a utilului cu plăcutul, a rezistenţei şi durităţii cu frumuseţea şi monumentalitatea. Sperăm că, în scurt timp cu voia Bunului Dumnezeu cu strădania noastră a tuturor, cu ajutorul Primăriei şi a domnului Primar Nicolae Matei, să ne bucurăm de desăvârşirea lucrărilor, de sfinţirea lor şi de darea în folosinţă a bisericii, moment pe care mulţi credincioşi îl aşteaptă.
În tradiţia ortodoxă, ziua din timpul săptămânii închinată Sfântului Nicolae este joia, motiv pentru care în fiecare zi de joi din săptămânile de peste an, la parohia noastră se săvârşeşte în cinstea acestui mare sfânt, ocrotitor al bisericii noastre, dimineaţa Sf. Liturghie la ora 08:00 (07:30 – vara), iar după amiaza Acatistul Sfântului Nicolae la ora 16:00 (17:00 – vara).
Tot din tradiţia ortodoxă ştim că vinerea este ziua din săptămână închinată Sf. Cuv. Parascheva – ocrotitoarea oraşului nostru. De aceea în fiecare zi de vineri săvârşim în cinstea ei Sf. Liturghie la ora 08:00 (07:30 – vara). Tot vinerea săvârşim la ora 16:00 (17:00 – vara) Taina Sf. Maslu.
Duminica săvârşim cu începere de la ora 08:00 (07:30 – vara) Utrenia şi Sf. Liturghie.
În situaţia în care, în timpul săptămânii avem vreun praznic al vreunui sfânt sau orice altă sărbătoare, programul este cel de duminică, iar în ajun săvârşim la ora 16:00 (17:00 – vara) Vecernia cu Litie şi Acatistul specific respectivei sărbători.
Contacte utile:
–    Pr. Paroh Pătraşcu Nicu Adrian tel: 0744 218 377 sau 0788 172 705;
–    Pr. Bretea Mihai Gheorghe tel: 0723 695 416
Sau la sfnicolaenavodari@yahoo.com

Pr. Pătraşcu Nicu Adrian

{/sliders}