Ziua mondială a teatrului la casa de cultură Pontus Euxinus

0
1478

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată de Institutul Internaţional de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris.

De atunci, în fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artişti şi public deopotrivă, precum şi centrele naţionale din cele o sută de ţări membre ale Institutului Internaţional de Teatru, celebrează Ziua Mondială a Teatrului, ca un moment de afirmare a forţei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanităţii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

După cum se ştie, Institutul Internaţional de Teatru, înfiinţat în 1948 la iniţiativa UNESCO şi a unor personalităţi de seamă din domeniul teatrului, este cea mai importantă organizaţie internaţională neguvernamentală din domeniul artelor spectacolului, având relaţii oficiale de consultare şi asociere cu UNESCO. Iți urmăreşte „să încurajeze shimburile internaţionale în domeniul cunoaşterii și practicii artelor scenei, să stimuleze creația și să lărgească cooperarea între oamenii de teatru, să sensibilizeze opinia publică pentru a lua în considerare rolul creaţiei artistice în domeniul dezvoltării, să adâncească înţelegerea reciprocă în vederea participării la întărirea Păcii şi Prieteniei între popoare, asociindu-se la apărarea idealurilor şi obiectivelor definite de UNESCO”.

 

INVITATIE – 27 martie

 

  1. Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului în foaierul casei de cultură avem o frumoasă expoziție de portrete ale actorilor foarte cunoscuți care au încântat sufletele milioanelor de oameni din întreaga lume, care prin prestația lor artistică au pus în valoare fiecare film în parte.

Aceste portrete sunt ale artistului plastic Fedin Chelmambet, membru al Uniunii Artiștilor Plastici Amfora Constanța, membru al Fundației “Inter-Art” Aind-România.

Prin Fundația InterArt Aiud, are lucrări de pictură expuse la Cotroceni și Genova reprezentând etnia tătară din România.

2.Work-Shop celebrarea zilei mondiale a teatrului ca un moment de afirmare a forței de comunicare a artei scenice, sau modul de expresie a unității, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, religioase sau politice.

3. Spectacolul trupei de teatru “Navod-Art” al  Casei de Cultură coordonat de actorii: Liliana Cazan, Andrei Cantaragiu alături de copiii trupei vor da viață fiecărui personaj în parte și ne vor introduce în lumea lui Caragiale.

Caragiale rămane cel mai mare scriitor prin comediile, schițele și nuvelele sale, văzută mai ales din unghiul comicului devenind un adevărat geniu al situațiilor dramatice și al limbajului regăsindu-se până și în zilele noastre.

 

VĂ AȘTEPTĂM – INTRAREA LIBERĂ ÎNCEPÂND CU ORELE 11