TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE DRAGOBETE

0
1593

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII DE DRAGOBETE

Dragobetele este numită ziua când primăvara trezește natura și păsările se logodesc, ziua când fetele și băieții se întâlnesc și se sărută, pentru ca iubirea lor să țină tot anul. El mai este numit și „CAP DE PRIMĂVARĂ” „SÂNTION DE PRIMÂVARĂ”, „IOAN DRAGOBETELE”, „LOGODNA SAU ÎNSOȚITUL PĂSĂRILOR”.
Iar în calendarul creștin ortodox 24 februarie este sărbătorit ca „ÎNTÂIA ȘI A DOUA AFLARE A CAPULUI SF. PROROC IOAN BOTEZĂTORUL”.
Pentru această sărbătoare am strâns lângă noi, tot ceea ce înseamnă vatră folclorică a zonei noastre dobrogene.
Fetele îmbrăcate în costume populare, vor prezenta un frumos program de dansuri și melodii populare. Își dau concursul: Școala nr. 2 Grigore Moisil cu grupul vocal „Fetele din Dobrogea” coordonat de învățătoarea Mitu Vasilica și soliste de muzică populară din școlile noastre generale. De asemenea pentru întregirea sărbătorii de Dragobete cercul de teatru al Casei de Cultură „NĂVODART” coordonat de actorii ai Teatrului de Stat de Constanța Liliana Cazan și Andrei Cantaragiu vor prezenta un frumos program artistic presărat cu multe momente de iubire.
„Dar trecură vremi de-atuncia
Și povestea nu-i uitată
Dragostea-i și-acum puterea
Ce ne-aduce laolată
Iar pe feceorașul-acela
Ce dădea iama prin fete
Îl sărbătorim cu toții
Când e zi de DRAGOBETE
Eu povestea lui am scris-o
Sus, în munții mei cărunții
Unde dorul și iubirea
E și-n inimi, e și-n frunții
Și vă-mpart la fiecare
Câte un surâs șăgalnic
Și vă dau s-aveți sub pernă
DRAGOBETELE – NĂVALNIC”
INVITAȚIE 23 FEBRUARIE „DRAGOBETE SĂRUTĂ FETE” sărbătorită la Casa de Cultură începând cu orele 11, 15,30, prezintă evenimentul actrița Liliana Cazan.
VĂ AȘTEPTĂM, INTRAREA LIBERĂ