În atenția donatorilor de sânge și a persoanelor vindecate de COVID-19!

0
1776

Pacienții care necesită tratament transfuzional au mare nevoie de ajutorul dumneavoastră! A crescut semnificativ numărul pacienților din spitale care au nevoie de sânge și plasmă!

Primăria Orașului Năvodari răspunde apelului Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și sprijină demersurile acestuia, îndemnând cât mai mulți năvodăreni să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Astfel, toate persoanele cu istoric de infecție cu virusul SARS-CoV-2, aflate în afara riscului de transmitere a bolii (la 28 de zile de la vindecare), care doresc să doneze în vederea utilizării plasmei rezultate din donare în tratamentul experimental al bolnavilor de COVID-19, sunt așteptate la sediul Centrului Regional de Transfuzii Constanța, din Str. Nicolae Iorga, nr. 85, cu un apel telefonic inainte, pentru informare privind condițiile de donare, la numărul de telefon: 0241/616.035, în intervalul 13.00-15.00.

De asemenea, toți donatorii de sânge au posibilitatea să se programeze pentru donarea de sânge, cu minimum 24 de ore înainte, fie la numărul de telefon: 0774.665.815 (L-V, între orele 12.30-14.30), fie prin intermediul aplicației DONORIUM. Se pot face programări inclusiv pentru sâmbătă, 19 decembrie 2020! Donatorii programați au prioritate la intrarea în procesul de selecție, la sediul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Pentru deplasarea la acțiunea de donare din Constanța, vă rugăm să completați declarația pe propria răspundere, bifând la motivul deplasării: ”în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină”.

Toți donatorii de sânge sunt rugați să prezinte în ziua donării un act de identitate valabil.

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine a luat toată măsurile dispuse de autorități pentru ca activitatea de donare de sânge să se desfășoare în condiții optime.

Acțiuni premergătoare zilei de donare

Cu trei zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! Totodată, cu 1-2 ore înainte și după donarea de sânge nu se fumează!

În ziua donării, se recomandă un mic dejun ușor: sandwich-uri, fructe, lactate și minimum 500 ml de lichide.

Intervalul minim între două donări de sange este de 2 luni, iar numărul maxim de donări pe an este de 4 în cazul femeilor și 5 în cazul bărbaților, în funcție de evaluarea medicală.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 de kilograme (în funcție de înălțime și constituție), care nu au suferit boli cu transmitere prin sânge, de boli cronice (diabet zaharat, boli de inimă, etc).

Persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, boli neurologice și alte boli cronice care ar face contraindicată donarea de sânge.

Beneficiile donatorilor

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de:

· Șapte tichete de masă pentru produse alimentare

· O zi liberă la locul de muncă în ziua donării, în cazul donatorilor salariați

· Scutire de la frecvență în ziua donării, în cazul elevilor și studenților

· Decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge

”Sângele este un dar ce nu poate fi înlocuit! Este nevoie de mai mulți donatori! Cheamă-ți și prietenii!”